NVIDIA lanceert GeForce RTX 3050 en RTX 3050 Ti voor laptops

Gelijktijdig met de lancering van vandaag van Intel’s Tiger Lake-H CPU’s voor krachtige laptops, maakt NVIDIA ook van de gelegenheid gebruik om hun nieuwste serie laptopvideokaarten, de GeForce RTX 3050 en RTX 3050 Ti voor laptops, te lanceren. Gebaseerd op NVIDIA’s nieuwste en kleinste Ampere GPU, GA107, rondt de RTX 3050-serie eindelijk de rest van NVIDIA’s laptopaanbod af met de introductie van een mobiele videokaart die beter geschikt is voor mid-power systemen en goedkoper is dan RTX 3060 om op te starten. Laptops met de nieuwe RTX 3050-videoadapters zijn vanaf vandaag beschikbaar, waarbij alle grote leveranciers binnenkort laptops zullen verzenden met de nieuwste laptopadapter van NVIDIA.

NVIDIA’s xx50-reeks laptopvideokaarten is van oudsher de producten met een hoog volume / lage prijs van het bedrijf voor laptops, en de RTX 3050-familie is niet anders. Laptops met de nieuwe adapters beginnen bij $ 799, en zullen vaak als basisoptie opduiken in Tiger Lake-H-laptops. Nu Intel slechts 32 EU’s verzendt in de geïntegreerde GPU van Tiger Lake – slechts een derde van het aantal in Tiger Lake-U – legt Intel de lat voor grafische prestaties niet bijzonder hoog in deze generatie CPU’s uit de H-serie. Als gevolg hiervan is er een wijd open markt voor NVIDIA’s nieuwste low-end grafische adapter om deze machines een boost te geven in grafische prestaties.

En net als de RTX 3060 voor laptops die aan het begin van het jaar werd gelanceerd, is het eigenlijk de laptopmarkt die als eerste het nieuwste silicium krijgt. Voor de RTX 3050-serie rolt NVIDIA hun nieuwe GA107 GPU uit. Gesneden uit dezelfde stof als de rest van de Ampere-familie, NVIDIA’s 5th Ampere-chip is de kleinste en goedkoopste tot nu toe en voldoet aan de traditionele waterval-lanceringsstrategie van het bedrijf om achtereenvolgens goedkopere en minder krachtige / minder presterende chips uit te rollen voor extra markten. Als extra kicker zijn dit de eerste xx50-tier-producten die ray tracing hebben – en dus in aanmerking komen voor de RTX-bijnaam – dus verwacht dat NVIDIA dat aspect nogal moeilijk promoot.

NVIDIA GeForce RTX 30-serie laptopspecificaties
RTX 3070
Laptop GPU
RTX 3060
Laptop GPU
RTX 3050 Ti
Laptop GPU
RTX 3050
Laptop GPU
CUDA-kernen 5120 3840 2560 2048
ROP’s 80 48 32? 32?
Boost de klok 1290 – 1620 MHz 1283 – 1703 MHz 1035 – 1695 MHz 1057 – 1740 MHz
Geheugen klok 14 Gbps GDDR6 14 Gbps GDDR6 12 Gbps? GDDR6 12 Gbps? GDDR6
Geheugenbusbreedte 256-bits 192-bits 128-bits 128-bits
VRAM 8 GB 6 GB 4GB 4GB
TDP-bereik 80 – 125W 60 – 115W 35 – 80W 35 – 80W
GPU GA104 GA106 GA107 GA107
Architectuur Ampère Ampère Ampère Ampère
Productieproces Samsung 8nm Samsung 8nm Samsung 8nm Samsung 8nm
Lanceerdatum 26/01/2021 26/01/2021 05/11/2021 05/11/2021

NVIDIA lanceert normaal gesproken twee delen op het xx50-niveau voor laptops, en voor deze generatie heeft NVIDIA volledig vastgehouden aan de traditie. Bovenaan staat de RTX 3050 Ti, een volvette (of er dichtbij) GA107-implementatie met 20 SM’s, voor in totaal 2560 CUDA-cores. Daaronder staat de RTX 3050 (vanille), met 16 SM’s voor 2048 CUDA-kernen. Omdat dit onderdelen van de Ampere-familie zijn, heeft NVIDIA de functionele basisblokken van de GPU proportioneel gehouden over de hele reeks, dus kijken we naar 80/64 tensorkernen en 20/16 raytracing-kernen voor respectievelijk de RTX 3050 Ti en RTX 3050.

Verder deelt NVIDIA niet teveel over GA107 in het bijzonder. We wachten nog steeds op de grootte van de matrijs en het aantal transistoren (hoeveel kleiner is het dan de 276mm2 GA106?), Evenals een paar details zoals het aantal ROP’s.

Wat betreft kloksnelheden, beide RTX 3050-laptoponderdelen zijn wat bescheidener geklokt, vanwege hun lagere TDP-opties. Officieel is de boostklok voor de RTX 3050 Ti voor laptops ergens tussen 1035 MHz en 1695 MHz, afhankelijk van wat de OEM inbelt. Ondertussen landt de vanille RTX 3050 voor laptops tussen 1057 MHz en 1740 MHz; iets hoger dan de Ti-versie, vanwege de minder ingeschakelde SM’s in het lagere gedeelte.

Ondertussen worden beide adapters geleverd met 4 GB GDDR6-geheugen. We wachten nog steeds op bevestiging van NVIDIA over de kloksnelheid, maar 12 Gbps is een redelijke gok, zowel vanwege de stroomvoorziening als de kosten. Beide kaarten worden geleverd met een 128-bits geheugenbus – een andere typische ontwerpkeuze voor xx50-tieronderdelen – dus hierdoor komt de geheugenbandbreedte van de kaarten op of boven 192 GB / sec.

Ten slotte bieden beide onderdelen hetzelfde TDP-venster van 35 Watt tot 80 Watt. Dit zeer brede assortiment zorgt ervoor dat de RTX 3050-onderdelen geschikt zijn voor gebruik in alles, van 13-inch gaming-laptops tot 17-inch werkstationlaptops. Hoewel het ook het feit onderstreept dat de prestaties van de kaarten behoorlijk sterk zullen variëren van OEM tot OEM, aangezien de toegestane stroomvoorziening en koeling zo’n cruciaal onderdeel van de prestaties zijn. Over het algemeen komen de nieuwe RTX 3050-onderdelen binnen met een lagere TDP dan de RTX 3060 – die begon met 60 watt – wat de deur opent voor gebruik in nog veel meer ontwerpen, hoewel ik volledig verwacht dat RTX 3060 efficiënter zal zijn waar de onderdelen elkaar overlappen in stroomverbruik.

Prestatieverwachtingen en 140 overwinningen

Voor beter of slechter, NVIDIA besteedt niet veel tijd aan praten over de daadwerkelijke prestaties van hun low-end laptopadapters, en de RTX 3050-serie vormt daarop geen uitzondering. De promotionele focus van het bedrijf ligt meer op functies en hoe het zich verhoudt tot de geïntegreerde grafische kaart van Intel, dus we hebben niet veel prestatiebegeleiding om mee te werken. Wat weer niet helpt, is het brede TDP-bereik, wat betekent dat verschillende laptopontwerpen behoorlijk ver uit elkaar kunnen vallen qua prestaties.

Voor de games waarin NVIDIA GTX 1650 Ti-gegevens ter vergelijking biedt, hebben ze de RTX 3050 Ti ongeveer 60% sneller. Maar met een steekproefomvang van twee games, moet dit als een zeer ruwe schatting worden beschouwd.

Verwacht in ieder geval dat NVIDIA DLSS hier harder pusht dan ze tot nu toe op enig ander onderdeel uit de RTX 30-serie hebben gedaan. Omdat dit de slechtst presterende Ampere-onderdelen zijn (tot nu toe), hebben ze weinig prestaties over voor ray tracing en andere resource-intensieve effecten bij native (1080p) resolutie, dus NVIDIA zal vertrouwen op DLSS om deze geavanceerde functies hier haalbaar te maken. hardware op instapniveau.

Anders, als Ampere-familie, biedt de nieuwe RTX 3050 voor laptopversnellers de gebruikelijke reeks NVIDIA-functies, inclusief die laptopfuncties die eerder dit jaar bij de lancering van RTX 3060 voor laptops werden uitgerold. Dit omvat dus ondersteuning voor HDMI 2.1-uitvoer en Dynamic Boost 2.0. Bovendien ondersteunen zelfs deze instaponderdelen PCI Express 4.0-connectiviteit en resizable PCIe Base Address Register (reBAR) -ondersteuning om de prestaties daar te maximaliseren.

Over het algemeen behaalt NVIDIA 140 overwinningen in de consumenten- en professionele (studio) markten, wat het feit onderstreept dat de RTX 3050-serie NVIDIA’s onderdelen met het grootste volume voor de laptopmarkt zal zijn. In de loop der jaren heeft NVIDIA een vrij gezellige symbiotische relatie opgebouwd met Intel’s H-serie laptop-CPU’s – waarbij xx50 tier-onderdelen de de facto keuze zijn voor laptops met een discrete GPU als basisoptie – en het ziet er naar uit dat dat opnieuw de case voor Tiger Lake -H. NVIDIA heeft al overwinningen behaald in 15-inch en 17-inch laptops van Dell, Lenovo, HP en ASUS, en er zullen er nog meer komen naarmate OEM’s doorgaan met het lanceren van hun volgende generatie laptops uit de H-serie.

Ten slotte zullen volgens NVIDIA de eerste met RTX 3050 uitgeruste laptops vandaag al op de markt komen, afhankelijk van het verzendschema van elke OEM. Laptops met de nieuwe adapters beginnen bij $ 799.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Excamedia
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart